U bent hier

5. Zon- en feestdagen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Voor veel werknemers is zondag een rustdag. Toch is het in bepaalde sectoren normaal om op zondag en zelfs op feestdagen te werken. Soms maken de omstandigheden in een organisatie werken op zondag noodzakelijk. Denk aan fabrieken waar het productieproces stil zou vallen als er niet op zondag wordt gewerkt. Maar dan nog mag de werkgever het personeel niet verplichten om te werken. Wat mag dan wel?

verplichten

Werkgevers mogen hun werknemers niet verplichten om op zondag te werken. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel. Welke dat zijn, leest u in dit hoofdstuk.

afspraken

En hoe zit dat op feestdagen? Veel werknemers denken dat ze wettelijk recht hebben op vrijaf met de feestdagen of dat zij een toeslag ontvangen als zij werken op feestdagen zoals eerste kerstdag of nieuwjaarsdag. De Nederlandse wetgeving bevat echter geen bepalingen over werken op feestdagen. Ook het doorbetalen van de werknemer op een vrije feestdag is niet in de wet vastgelegd. Het is dus voor zowel uw organisatie als de werknemers belangrijk en prettig om hier duidelijke afspraken over te maken.

De hoofdregel is dat werknemers op zondag mogen werken als de aard van het werk dat noodzakelijk maakt. U moet hierbij denken aan werknemers die werkzaam zijn in de horeca, bij de brandweer of politie en in de gezondheidszorg. Maar dit geldt ook voor de industrie waar een bepaald productieproces soms niet onderbroken mag worden. Daarnaast zijn er...
Werknemers hebben dan ook geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Het staat de werkgever vrij om met werknemers af te spreken dat ze op deze dagen wel vrij zijn. In Nederland zijn de volgende dagen officiƫle feestdagen: Nieuwjaarsdag; Goede Vrijdag; Pasen (eerste en tweede paasdag); Koningsdag; Bevrijdingsdag;...