U bent hier

6. Thomas-Kilmannmodel

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2016

Als leidinggevende is de kans groot dat u vroeg of laat te maken krijgt met conflicten. Dit hoeft zeker niet altijd negatief te zijn. Als u de juiste conflictstijl inzet in de juiste situatie, kunt u veel leren van een conflict en daarmee uw leiderschap versterken. Het Thomas-Kilmannmodel is een theorie over conflicthantering: het geeft u inzicht in verschillende conflictstijlen en de situaties waarin u ze kunt toepassen.

voorkeursstijlen

Iedereen heeft een eigen manier om met conflicten om te gaan. Kenneth Thomas en Ralph Kilmann (1974) hebben deze stijlen in kaart gebracht en hieruit vijf voorkeursstijlen gefilterd. Dit zogenoemde Thomas-Kilmannmodel is hét model over conflictstijlen en conflicthantering. Het model gaat ervan uit dat alle stijlen in bepaalde situaties geschikt kunnen zijn en dat er niet zoiets bestaat als de ‘beste’ stijl. Als leidinggevende moet u alle conflictstijlen kennen en ze kunnen toepassen als de situatie erom vraagt.

Ken als leidinggevende uw eigen conflictstijl! Zo bent u zich bewust van uw eigen gedrag en kunt u beter inspelen op andere conflictstijlen. Op internet zijn vele zelftests te vinden, maar u kunt ook een extern bureau inschakelen.

In alle organisaties waar mensen samenwerken, komen conflicten voor. Conflicten hebben een slechte naam, maar dat is niet altijd terecht. Als een conflict constructief wordt opgelost, kan het juist ook veel positiefs brengen. Zo biedt een uitgepraat conflict de kans om een dieper liggend probleem aan te pakken of het geeft u juist meer zicht op...
Het Thomas-Kilmannmodel is een wereldwijd bekend, en zeer populair conflicthanteringsmodel onder leidinggevenden en managers. Het geeft inzicht in uw eigen conflictstijl en in die van anderen. Ook beschrijft het situaties waarin de verschillende conflictstijlen zinvol kunnen zijn. 6.2.1 Uitgangspunt Het Thomas-Kilmannmodel gaat uit van het idee...