U bent hier

6. Betrek uw achterban

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

Heeft uw ondernemingsraad een actieve achterban, dan kunt u rekenen op een hoop input en ondersteuning van uw raad. Dit is erg handig als uw OR werknemers wil betrekken bij de commissies en werkgroepen van de OR. Bij een actieve achterban hoeft u niet steeds te pushen om de nodige informatie uit de werknemers te trekken. Ze werken immers graag mee en vinden uw OR-werk van groot belang. Helaas is niet elke achterban zo actief. Wat kunt u dan doen?

taken

Uw ondernemingsraad kan natuurlijk alles in eigen hand houden, maar een betrokken achterban heeft heel wat voordelen: werknemers van buiten de OR kunnen een frisse blik op zaken werpen en OR-leden werk uit handen nemen. Het is dan wel van belang om goed na te denken over welke taken de ondernemingsraad wil uitbesteden, op welke manier, en hoe de raad daarvoor de geschikte en gemotiveerde werknemers vindt.

Voordelen

bijdragen

werklast

Waarom zou de ondernemingsraad tijd en moeite steken in het vinden (en inwerken) van actieve werknemers? Hieronder vindt u een overzicht van een aantal van de voordelen voor het werven van actieve werknemers om bij te dragen aan de OR-werkzaamheden:

  • Actieve werknemers hebben weer andere kennis en vaardigheden dan al binnen de ondernemingsraad aanwezig zijn.
  • Werknemers die (nog) niet volop in het OR-werk zitten, kijken met een andere, frisse blik naar sommige zaken.
  • In het begin kost het misschien tijd, maar als alles na verloop van tijd goed loopt, kunnen actieve werknemers juist een deel van de werklast van de OR-leden overnemen.
  • Het is een toekomstinvestering. Actieve werknemers leren de OR beter kennen en kunnen op die manier langzaam in het OR-werk groeien. Uiteindelijk willen zij misschien wel de OR in.
Werknemers kunnen aan allerlei verschillende taken een bijdrage leveren, al dan niet structureel. Voordat uw OR actieve werknemers inzet, moet wel duidelijk zijn welke taken er exact voor hen liggen en wat de OR van werknemers verwacht. Oproep Uiteraard kan de OR een open oproep doen voor hulp vanuit de organisatie, op welke manier dan ook. Maar...
Zijn actieve werknemers bereid om wat meer tijd te besteden aan het OR-werk, dan kunnen zij plaatsnemen in een commissie. De OR kent ook werkgroepen, maar daarin zitten over het algemeen alleen OR-leden. Transformeren werkgroepen tot een commissie, dan mogen niet-OR-leden erin plaatsnemen. Een aantal populaire vaste commissies zijn: VGWM-commissie...
Actieve werknemers kunnen de medezeggenschap verrijken en OR-leden ontlasten, maar dan moeten zij wel capabel én gemotiveerd zijn. Moeten OR-leden samenwerken met mensen die ongeschikt zijn of er eigenlijk weinig zin in hebben, dan kost het waarschijnlijk alleen maar tijd en energie. Daarom kan het geen kwaad om de zoektocht naar actieve...